El líquid que ens mata: L’oli de palma

a Opinem

Aquest producte és conegut per les seves afectacions de consum i producció

Per María Briongos Sancho, Andrea Palazón Bazán y Cristina Calvo Marín de 1r de Batxillerat

Brioixeria industrial, pastissos, margarina, aliments precuinats… L’oli de palma es troba en nombrosos productes que consumim a diari, tot i que, segons experts nutricionistes el seu consum és poc recomanable.

Els científics han descobert que un quilo d’oli de palma comporta 68 morts de cada 100.000 habitants en països de baix nivell adquisitiu. Però, què és l’oli de palma? Quines conseqüències té? De quina manera ens afecta? Tot això, és el que s’explicarà a continuació.

Aquest oli, a diferència de l’oli de gira-sol i de l’oli d’oliva, prové de les espècies vegetals Elaeis guineensis i Elaeis oleifera que es troben majoritàriament a l’Àfrica i al sud-est Asiàtic.

L’oli de palma forma part del grup dels lípids, que són unes biomolècules orgàniques, també conegudes com a greixos, constituïdes sobretot per carboni i hidrogen i que destaquen per la seva insolubilitat en l’aigua.

Els lípids estan compostos principalment per àcids grassos, en aquest cas, l’oli de palma està format per grasses saturades i insaturades amb ambdues proporcions pròximes al 50%.

Aquest oli es caracteritza per ser altament energètic però no per proporcionar un gran nombre de nutrients. A més, també provoca l’augment innecessari de colesterol en el nostre cos ja que està majoritàriament compost per grasses saturades.

Malgrat que les propietats anteriors posicionen a l’oli de palma com un producte molt poc saludable, actualment és un aliment que es pot trobar en gran part de la dieta de qualsevol persona.

Majoritàriament el podem trobar en aliments ultraprocessats com ara galetes, patates fregides, etc. Però també en altres productes com en les pastilles de brou, en la llet i en molts altres aliments on és utilitzat gràcies a la seva resistència de deterioració.

Aquesta característica també permet que l’oli de palma sigui empleat en productes cosmètics gràcies a la seva econòmica producció i adquisició. Les quantitats d’oli de palma que consumim poden arribar a ser bastant elevats, encara que sigui d’una manera involuntària.

És veritat, que es tracta d’una rica font de vitamina A i vitamina E, però també és un gran portador de problemes i riscos per a la salut de tots nosaltres. El fet que incrementi els nivells de colesterol dolent està íntimament relacionat amb el risc de patir malalties cardiovasculars com poden ser una parada cardíaca o un accident cerebrovascular.

De fet, un estudi estatunidenc publicat en la revista Globalization and Health en 2011, demostra que hi ha una gran afinitat entre el consum d’aquest oli i les elevades taxes de mortalitat per malalties cardiovasculars.

Per si no n’hi hagués prou, segons una investigació de l’Agència Europea per a la Seguretat Alimentària, el refinament per anul·lar el seu sabor i olor originals consisteix en sotmetre aquest tipus d’oli a temperatures superiors a 200 °C, alliberant compostos cancerígens i genotòxics (compostos que afecten el ADN).

L’oli de palma també presenta certes conseqüències ambientals. Per exemple, la desaparició de la selva, ja que aquesta es crema per posar, al seu lloc, plantacions de l’arbre de la palma, provocant una destrucció de més del 80% de la selva del Sud-est Asiàtic.

Aquests incendis a la selva d’Indonèsia, són els responsables que la quantitat de carboni emès a l’atmosfera es dupliqui; d’una banda, la de la mateixa combustió de la matèria orgànica i, de l’altra, la del carboni emmagatzemat en els vegetals de la selva per dècades dins d’aquesta matèria.

Però si creies que res podia anar a pitjor, espera a descobrir que la desforestació de la qual estem parlant contribueix significativament al canvi climàtic.

Evidentment, això es deu a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, a causa del drenatge dels sòls rics en carboni i la crema de rostolls.

I què dieu de la fauna? Aquesta també es veu enormement perjudicada. El lloc que l’orangutan, el tigre, l’elefant i moltes altres espècies animals han pogut anomenar llar està desapareixent a causa de les flames, malauradament, les reserves naturals i els ecosistemes protegits no són prou per aturar aquest problema contrària i de preocupació o de por davant del consum d’aquest tipus d’oli.

Pel que fa a la nostra opinió, que recolza la postura anterior, considerem que aquesta producció d’oli de palma hauria d’aturar-se tant per les conseqüències sanitàries que repercuteixen en els humans com les conseqüències ambientals que afectenles poblacions animals i vegetals.

Per tal de preservar el pulmó del planeta creiem que seria necessari conscienciar més als compradors habituals de productes que contenen oli de palma i, d’aquesta manera, rebaixar la demanda dels productes ultraprocessats i, aleshores, tornar a la cuina tradicional i la compra de productes de mercat local, els quals no suposarien inconvenients per a la conservació dels ecosistemes i que en els llocs on s’hi han produït tales forestals per a l’obtenció de l’oli de palma es deixessin de fer ús i donar lloc a la reforestació de manera natural.

Per concloure, està clar que totes les crítiques que relacionen l’oli de palma amb diverses connotacions negatives són certes. Aquest ha demostrat ser el responsable de greus conseqüències tant en la saluthumana, causant, per exemple, problemes cardiovasculars o càncer, com en el medi ambient, provocant la desforestació de les selves del Sud-est d’Àsia i emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

Per tant, encara que estigui molt present en la nostra dieta degut a la seva fàcil i econòmica adquisició, no hi ha dubte que els seus inconvenients superen els seus avantatges. Per tots aquests motius, avui diem NO al líquid que ens mata, l’oli de palma.

Soc la Desirée Baudel, professora de Llengua i Literatura de l'escola Fedac Horta.

Soy Desirée Baudel, profesora de Lengua y Literatura de la escuela Fedac Horta.

I'm Desirée Baudel, Language and Literature teacher at Fedac Horta School