Creus que el teu cor funciona bé però…

a Opinem

El 60% de les malalties cardiovasculars estan causades pel colesterol alt

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) ha fet un estudi que revela que patir una malaltia cardiovascular, està relacionat amb els nivells de colesterol totals en sang, revelant que el 56,1% dels espanyols de més de 25 anys (58,9% d’homes i 52,9% de dones) tenen el colesterol elevat, segons la recentment publicada EuroHeart II, impulsada per l’European Heart Network (EHN).

Abans d’aprofundir en aquest tema, hauriem de saber què és el colesterol.

Doncs bé, el colesterol és un dels lípids més importants que es troba al nostre cos, en totes les nostres cèl·lules. Les funcions del colesterol són: sintetitzar hormones, vitamina D, i àcids biliars.

El fetge produeix tot el colesterol necessari però també podem adquirir colesterol a través d’aliments d’origen animal.

El colesterol més important i abundant es pot dividir en dos grups, el colesterol bo (HDL) i el colesterol dolent (LDL). Per circular a la sang, el colesterol es combina amb proteïnes anomenades lipoproteïnes. El percentatge de colesterol que circula unit a la lipoproteína HDL se l’anomena “colesterol bo” i el què circula unit a l’LDL se l’anomena “colesterol dolent”.

El colesterol bo té un paper molt important pel bon funcionament de l’organisme, ja que arrossega el colesterol que es troba a les artèries fins el fetge. Una vegada al fetge, el colesterol és eliminat. És molt important tenir un nivell elevat de colesterol bo per tal de tenir una bona salut cardiovascular. En canvi, el colesterol dolent, té la funció de transportar el colesterol per tot l’organisme. Si hi ha nivells molt elevats, es poden produir obstruir les artèries i venes de l’organisme. El colesterol dolent és molt important mantenir-lo en nivells baixos, per poder evitar els taponaments i baixa fluïdesa de sang.

Les quantitats bones o recomanables dels dos tipus de colesterols són les següents: En el cas del colesterol bo les quantitats han de ser superiors de 40 mil·ligrams/decilitre (en el cas dels homes) i, en el cas de les dones, els nivells han de ser per sobre dels 50 mg/dL. En el colesterol bo o l’HDL, contra més elevats siguin les quantitats millor funcionarà l’organisme. En el cas del colesterol dolent, els nivells tant en homes i dones, s’hauria de mantenir per sota dels 100 mg/dL, si aquesta xifra se supera es podria arribar a tenir un problema cardiovascular que derivés en la mort.

L’informe abans esmentat, revela que el 16,4% dels espanyols tenen valors per sobre dels 240 mg / dl, pacients als quals se’ls recomana un tractament immediat, ja que controlar els nivells de colesterol és fonamental per preservar la salut atès que aquest lípid és el responsable del 60% de les malalties de cor i del l’40% dels infarts cerebrals.

Creiem que la majoria de gent no és gens conscient de la presència d’aquest lípid al nostre cos i del seu perill. Un altre problema és la poca informació sobre l’alimentació saludable i hàbits saludables de la població. S’hauria de procurar fer entendre la importància d’una vida saludable i informar a la gent dels problemes que pot causar una mala alimentació. Creus que la teva alimentació es adequada? Podries estar incrementant la probabilitat de patir una malaltia cardiovascular a causa de la teva dieta sense saber-ho.

Tanmateix, aquesta manca d’informació està sent aprofitada pel benefici de moltes empreses com gimnasos, empreses de menjar ràpid o d’alimentació aparentment saludable.

La conclusió que podem extreure és que hem de tenir molt de compte i procurar portar una vida saludable per tal de mantenir el colesterol LDL (dolent) en els valors recomanats i d’aquesta manera evitar problemes cardiovasculars i ser conscients dels problemes que pot comportar no tenir-la. També hem de conèixer i preocupar-nos més dels nostres nivells de colesterol en sang, això ho podem sabe fent analítiques quan pertoqui. Per tal d’ajudar al nostre organisme, també hem de ser conscients de la nostra alimentació, menjar més fruites verdures i deixar de banda el menjar ràpid i ultra processat. A més, si mantenim una dieta amb molts greixos animals, el més probable és que una persona pugui acabar tenint colesterol dolent en nivells elevats.

Article elaborat pels alumnes de 1r de Batxillerat Pau Magrans, Helena Ribera i Eric Otero.

Els nostres alumnes d'altres cursos també volen participar a la revista i dir la seva. Són els nostres col·laboradors, que amb els seus artícles, les seves opinions o els seus testimonis enriqueixen la nostra publicació.