VAQUITA MARINA ANIMAL EN PELIGRO DE EXTINCION

El canvi climàtic i els animals en perill d’extinció

a Actualitat/Vida

Els alumnes de primària del centre treballen sobre aquest tema durant el confinament

El canvi climàtic és el canvi del clima del planeta, ocasionat per un escalfament global. Durant els últims dos-cents anys els humans hem emès a l’atmosfera (i ho continuem fent) enormes quantitats de gasos d’efecte hivernacle, com a conseqüència de les nostres activitats: indústria, generació d’energia i formes de transport.

Els animals en perill d’extinció són animals que corren el risc de desaparèixer.

Els alumnes de primària estan treballant aquests dos temes tant importants. Ens ho explica una de les professores que gestiona aquest projecte, la Irene Giralt, per així saber tot sobre el projecte i com es gestionen.

– Per quin motiu vau escollir aquest tema? Havíeu pensat en altres?

Per una banda, a primer de primària, a l’inici del curs, els nens trien 3 temes/projectes que volen treballar. Un dels que van escollir va ser “els investigadors”. Per altra banda, un dels temes de Medi Natural i Medi Social que el Departament d’Educació aconsella que s’ha de treballar entre 1r i 2n és els animals i el canvi climàtic.

Les tutores de 1r vam decidir, aprofitant la sèrie dels germans Krack del Super 3, i que sabem que als nostres alumnes els apassiona, volíem convertir els nostres alumnes en investigadors dels animals en perill d’extinció! D’aquesta manera podem treballar, en un sol projecte, els tres temes que ens pertoquen: investigadors, animals i canvi climàtic. 

– Us ha costat fer aquest tema?

No gaire. Hi ha moltíssima informació respecte al tema. També has de tenir en compte que l’hem acotat a nens i nenes de 6/7 anys! S’ha de fer senzill i entenedor.

– Els hi està agradant als nens?

Sí!!!!

 – Quin tipus de tasques esteu fent?

En parlem als meets, els oferim vídeos, jocs, activitats escrites, utilitzem peluixos, animals… els proposem inventar-se animals que suposadament ja estan extingits, treballar i pensar en els hàbitats dels diferents animals…

– Les tasques les heu desenvolupat per grups o individualment? Ha funcionat bé? 

Ho treballen individualment a casa perquè el confinament així ho exigeix, i ells no estan acostumats a treballar en grups de forma virtual, com els més grans de l’escola… així que ho hem adaptat. A les sessions de meet diàries aprofitem per fer molta feina. 

– Sincerament em sembla una mica complicat que els nens interioritzen amb aquests tipus de temes. Com aconseguiu que ho entenguin i es conscienciïn? 

Els nens de 6/7 anys tenen una edat ideal per a aprendre, interioritzar i actuar quan es tracta de temes que afecten el planeta! Els proposem animals que estan en greu perill d’extinció, alguns que ni coneixien, els generem curiositat, i com als nens els apassionen els animals, és fàcil fer-los entendre que cal cuidar el planeta per a protegir tots aquests animals! Els nens són uns grans protectors dels animals!

– De tots els animals en perill d’extinció, quin creieu que els hi agrada més a la majoria dels alumnes? Per què ho creieu?

La balena blava, per les seves grans dimensions; l’ós polar, perquè és com un peluix; el goril·la perquè és gran i alhora tendre; el dofí, tot i que nosaltres hem treballat el dofí vaquita (nomès en queden 19 a california) i el dofí del riu Ganges (és l’única espècie de dofí d’aigua dolça i estan desapareixen per la contaminació al riu Ganges)… 

– Aquest projecte el vau acabar a l’escola o el seguiu fent des de casa?

L’hem començat i l’acabarem durant el confinament! Està sent totalment virtual!

-De totes les tasques que heu fet, quina heu trigat més en fer? Quina creieu que us ha quedat millor? I quina creieu que es podria millorar?

Doncs no et podria dir una en concret. Estem a la meitat del projecte i cada setmana els proposem una llarga llista d’activitats a fer. Els alumnes en trien una, la que més els agrada, la que més els encurioseix, la que millor els va per logística familiar… a partir d’aquí, cadascú s’entreté tant com vol! Imaginació al poder!

– Els resultats de les tasques han agradat?

Ara per ara, estan sent sorprenents!

DOFÍ VAQUITA
BALENA BLAVA
ÓS POLAR

Per últim tenim un video de un membre de Nathional Geographic

(català) Hola, em dic Maria García, tinc dotze anys, sóc una alumna de 1r d’ESO de l’escola Fedac Horta i visc a Barcelona. Soc responsable, divertida i soc molt pacient. D’activitats extraescolars faig bàsquet i anglès. M’agrada molt fer esport i estar amb els amics. També m’agrada molt veure Netflix, perquè em relaxa.

(castellano) Hola, me llamo Maria García, tengo doce años, soy una alumna de 1r de ESO de la escuela Fedac Horta i vivo en Barcelona. Soy responsable, divertida y soy paciente. De actividades extraescolares hago basquet e inglés. Me gusta mucho hacer deporte y estar con los amigos. También me gusta mucho ver Netflix, porque me relaja.

(English) Hello, my name is Maria García, I am twelve years old, I am a student of 1st ESO at Fedac Horta school and I live in Barcelona. I am responsible, fun and I am patient. Of extra-school activities I play basketball and English. I really like doing sports and being with friends. I also like watching Netflix a lot, because it relaxes me.