Irene Giralt, tutora de 1r explica un nou projecte

a Actualitat/Vida

A primer de primària els nens estan treballant el canvi climàtic i els animals en extinció

Alguns us preguntareu que és el canvi climàtic doncs el canvi climàtic és qualsevol variació global del clima de la terra sigui per causes naturals o humanes influint sobre totes les condicions climàtiques. 

Animals en extinció: Es considera que una espècie està en perill d’extinció quan en queda una quantitat molt reduïda d’exemplars o quan el seu hàbitat natural està seriosament amenaçat, de manera que si no se li presta l’atenció necessària, podria arribar a desaparèixer.

Perquè han escollit aquest tema?

Aquest tema no l’hem escollit nosaltres, es a dir a principi de curs els nens de primer fan votacions i ells poden triar tres temes, un per cada trimestre. Llavors en funció d’aquests temes la Marta i jo amb la resta de professors els intentem lligar amb els temes que sí que són obligatoris treballar a l’escola, un exemple seria que a l’escola és obligatori parlar del canvi climàtic i dels animals, però com és molt ampli i els nens de primer van tirar els investigadors. El que fem és com que a ells els i agrada molt la serie Els germans Kratt.  Llavors els i vam dir que els germans Kratt estan preocupats pel canvi climàtic perquè està afecta’n a alguns animals i així o lliguem tot.

Quins recursos utilitzen per aconseguir que els alumnes de sis anys comprenguin aquestes realitats?

Hem fet servir sobretot molts vídeos i  més ara que estem en confinament, també hem creat contes. Des de plàstica crear animals. I també buscar informació de l’hàbitat i el perquè de què aquests animals estiguin en perill d’extinció. Però una cosa a destacar és una web, National Geographic Kids que està súper bé perquè és tot el del National Geographic però explicat per a nens, amb un vocabulari que ells poden entendre, hi ha molts vídeos, jocs, fotos.

Com relacionen el canvi climàtic amb l’extinció dels animals?

Perquè la majoria d’animals que estan en perill d’extinció és per culpa de l’home, llavors una causa és el canvi climàtic, però el canvi climàtic és la contaminació, la talada de boscos, contaminació de mar, la pesca, la caça.

Quines activitats els agraden més als alumnes?

Els hi agrada moltes activitats que els hi serveixin per descobrir coses noves. També hi ha vídeos que els hi agrada molt sobretot si són en català o en castellà, si són en anglès, no els hi agrada tant. També els hi agrada molt les activitats de plàstica, escultures, dibuixos…

De quins animals parleu?

Sobre tot l’ós polar, el panda, tortuga marina, de bastants dofins, el goril·la, l’orangutan, l’elefant, el tigre, el guepard, el pingüí, el rinoceront, la balena balba, i molts més. Aquests animals els hem tret del National Geographic Kids, que allà hi ha un rànquing dels animals amb més perill d’extinció i hem mirat que fossin de tots els habitats

Feu jocs relacionats amb aquest projecte, pots explicar un?

Quan estàvem a classe en fèiem molts més, ara els que els hem proposat són memòries, jocs de taula com l’oca, un bingo.

A quines assignatures feu servir aquest tema?

Són medi social, medi natural, angles, plàstica, música aquestes són ara per ara les que intervenen després també hi seran les llengües i educació física.

Quin resultat voleu aconseguir?

El principal objectiu és sensibilitzar als petits de la importància de cuidar el planeta i per cuidar els animals i després que agafin encara més curiositat per descobrir coses d’aquests animals doncs que no són quotidians al seu dia a dia, no són un gos un gat, etc.

(català) Em dic Clara Alba, tinc 13 anys, sóc una nena de la escola Fedac Horta. Visc a Horta, un barri petit de Barcelona. Sóc simpàtica, divertida i m’agrada ajudar als demés. La meva afició és el bàsquet, jugo a l’equip de l’escola amb algunes companyes de la meva classe, però tambè hi ha nenes d’altres escoles. Una altra afició que tinc és llegir. M’agrada molt la lectura i m’entreté molt. Encara no tinc molt clar a què em dedicaré, però crec que serà algun treball relacionat amb la docència o alguna cosa relacionada amb l’ escritura, ja que m’agrada escriure.

(castellano) Me llamo Clara Alba, tengo 13 años, soy una niña de 1r de ESO de la escuela Fedac Horta. Vivo en Horta, un barrio pequeño de Barcelona. Soy simpática, divertida y me gusta ayudar a los demás. Mi afición es el baloncesto, juego en el equipo la escuela con algunas compañeras de mi clase, pero también hay niñas de otras escuelas. Otra afición que tengo es leer. Me gusta mucho la lectura y me entretiene mucho. Aún no tengo muy claro a qué me dedicaré, pero creo que será algo relacionado con la docencia, o alguna cosa relacionada con la escritura, ya que me gusta escribir.

(english) My name is Clara Alba Ortega, I'm 13 years old, I'm a girl from Fedac Horta school. I live in Horta, a small neighborhood in Barcelona. I am friendly, funny and I like to help others. My hobby is basketball, I play at equipment school with some of my classmates, but there are girls from other schools as well. Another hobby I have is reading. I really enjoy reading because I entertained myself a lot. I'm still not quite sure if I will dedicate myself but I think it will be something related to being a teaching or something related to writing, as I like to write.