”Som un equip i entre tots mirem de coordinar-nos perquè el curs escolar funcioni i vosaltres aprengueu molt”

107 views

L’Oleguer és el director de l’escola Fedac Horta i dia a dia ha de resoldre dubtes sobre el tema de la Covid i sobre la gestió que està fent el centre.

Ha estat difícil ser el director de la nostra escola en aquesta situació? Per què?

El primer que us dic és que jo ho atenc com a director de l’escola, però que la direcció de l’escola som tots els de l’equip directiu, som un equip i entre tots mirem de coordinar-nos perquè el curs escolar funcioni i vosaltres aprengueu molt.

Llavors, us diré que sempre és difícil, però aquest any ha estat encara més difícil perquè la preparació del curs la vam començar molt abans de les vacances, al final mes de juny i fins a final de juliol.

Vam estar treballant aquí a l’escola preparant això. I a final d’agost, el dia 25, hi tornàvem a ser per organitzar-ho. A veure quina normativa hi havia i com podíem anar adequant l’escola per les mesures de la protecció de la Covid. Ha estat difícil, però estem satisfets perquè ho estem aconseguint.

En què ha canviat el teu dia a dia com a director?

El meu dia a dia com a director ha canviat sobretot perquè cada dia he de dedicar entre una o dues hores per temes de la covid, per informacions que hi hagi d’alumnes, de famílies, de normatives, de la generalitat, de l’ajuntament, etc.

I hem d’estar molt pendents de si algun alumne ha faltat a classe, el motiu, quin dia, si és per una causa compartida amb la covid, perquè s’ha de fer la PCR, etc.

Per sort no estic jo sol, sinó tot l’equip de secretaria, porteria, administració, l’equip directiu, el professorat… estem molt coordinats i hem fet tot aquest seguiment, però ocupa molt temps cada dia.

Com rep l’escola la informació de la covid? 

Com estem a l’època dels mitjans d’informació la veritat que arriba per molts canals diferents, pot ser que arribi per telèfon, per correu electrònic o de vegades fins i tot personalment.

Arriben informacions de molts tipus, des de la generalitat, el Departament d’Educació o el de Sanitat. Gairebé cada dia t’envien un correu que hem de llegir els directors a les nou del matí amb molta informació del dia.

Després, a nivell de famílies i alumnes, la majoria a través de professors o porteria, donen informació de si algú no es troba bé, està malalt, no ha pogut venir, li han fet un PCR, si a donat o positiu, etc.

A més a més, hi ha informació que arriba per escrit, per correu postal. Hem d’estar molt atents a molts canals diferents, però entre tot l’equip ho aconseguirem.

Com va ser el començament d’aquest curs?

Bé doncs com deia abans, va ser de molta preparació, moltes hores de pensar i d’imaginar l’escola en funcionament abans que comencés.

També vam d’haver de preparar molt bé totes les informacions per les famílies, declaracions responsables, gestió dels materials de l’escola, etc.

Però de tot això destacaria tres coses:

Una que els alumnes, des dels més petits fins als grans, han donat millor resposta del que pensàvem. En general són molt responsables, segueixen les normes, molt conscients. Saben que a les estones d’esbarjos serveixen per estar fora, però no es pot estar corrent i jugant a pilota, com es feia amb un curs normal.

L’altre, que per part de les famílies, estem molt i molt contents, perquè en general són molt responsables, conscients… de seguida que algun fill seu no es troba bé avisen, etc.

I, a nivell de professorat, evidentment que, a part de professionals, tots són molt conscients dels perills i la responsabilitat que comporta aquesta situació. I, per tant, és un tema d’atenció prioritària cada dia. Al mateix temps, intenten que l’aprenentatge dels alumnes segui millor i el més normal possible.

Has detectat que les famílies estiguin preocupades per la decisió de començar presencialment el curs?

Si, i tant! Preocupades però amb molta confiança per com ho estem organitzant a l’escola. De manera que estan seguint molt les normes, complint els protocols, tots amb molta responsabilitat.

Hi ha alguns casos d’alguns alumnes, amb alguns tipus de handicap sanitari, que no els permet escolaritzar-se, de moment, mentre el risc és més alt. En aquests casos el que estem fent és l’ensenyament a distància.

Quins problemes va haver-hi a l’hora de repartir els espais? 

Els problemes d’entrada vénen pel fet d’existir molts grups petits d’alumnes repartits en moltíssims espais. De fet, es deia que a les escoles de Catalunya no hi hauria prou lloc i s’haurien de portar grups d’alumnes a altres llocs: a les parròquies, als centres cívics, a les biblioteques, al poliesportiu…

Nosaltres, afortunadament, vam mirar, sobre els plànols de l’escola, de quins espais disposàvem i vam comprovar que tenim una escola amb molts espais interiors i exteriors i vam poder-ho organitzar per tots els grups. De manera que això ho hem pogut resoldre, fins i tot per a les estones d’esbarjo.

Quines actuacions té previstes l’escola en cas de confinament?

Bé, en cas de confinament esperem que no torni a passar com el curs passat. No volem que es tanqui tota l’escola de cop.

En aquest sentit hi ha diferents possibilitats que ja tenim previstes i pensades des d’abans de començar el mes de setembre.

En cas que algun alumne s’hagi de confinar se li fa un pla de treball individual perquè pugui seguir des de casa. També pot passar que una classe sencera s’hagi de confinar, que ja ens ha passat en un primer d’ESO. Aleshores ho gestionem per classroom, per meet, etc. Quan ens hi vam trobar, vam continuar fent les activitats d’ensenyament i d’aprenentatge, ja teníem experiència pel curs passat.

Finalment, una altra possibilitat seria que hi hagués diversos cursos, classes o grups de convivència confinats, faríem el mateix.

El que serà molt més difícil si són molts, perquè hi hauria professors confinats a casa i d’altres que estaríem aquí a l’escola, i aleshores combinar-ho per poder atendre tots els alumnes és bastant complex. Però de moment ho tenim ben organitzat i està funcionant.

Com creus que pot evolucionar aquest curs?

Fins a començament del mes d’octubre estava bastant controlat i teníem la sensació que aconseguiríem fer un bon curs, amb alguns confinaments, però que seria un curs no tan diferent d’un curs normal.

Des de les últimes dues setmanes, que han augmentat tant els riscs dels rebrots, estem tots  més preocupats.

A l’escola hi ha menys incidència de coronavirus que a la societat, perquè els contactes estan molt restringits, els grups bombolla segueixen molt bé les normes, no es barregen, utilitzem a tot arreu els productes de desinfecció… És a dir, amb totes aquestes mesures hem aconseguit prevenir bastant.

En cas de confinament com creus que podria afectar a l’ensenyament?

El que tenim tots ben clar és que el millor ensenyament és el que es pot fer presencialment a l’escola. I això coincideixen des de la Generalitat, els pares, famílies, els professors, la direcció de l’escola… de fet, segur que els alumnes també.

Se’ns va fer molt feixuc l’any passat. Setmanes i setmanes des de casa nostra. Però a llarg termini el que volem és que la major part del curs tots estiguem a l’escola per fer educació més completa i més rica.

El més recent