/

Ada Colau: “Això ha permès poder treballar des de la prevenció i detectar ansietats o situacions d’abusos”

La redacció de FEDAC Horta Report, juntament amb altres centres, ha assistit a una roda de premsa amb l’alcaldessa de Barcelona, l’Ada Colau

Fet per: Ariadna López Ferrández i Laila March Rodriguez

El passat 13 d’abril es va entrevistar a l’alcaldessa sobre els principals temes que interessen i preocupen al jovent de la ciutat.

Vam iniciar la visita amb un petit Tour per l’ajuntament, que posteriorment va donar pas a l’entrevista amb l’alcaldessa. Hi havia un gran nombre d’escoles reunides, la qual cosa ens va sorprendre, perquè no érem conscients de la quantitat de consultes i dubtes que van formular tots aquells nois i noies. Vam encetar la roda de premsa parlant de la salut mental, un dels temes que genera més inquietuds per als joves d’entre 12 a 18 anys. L’alcaldessa va proporcionar-nos una breu explicació sobre la proposta “consulta’m“, un projecte que consisteix a oferir serveis de psicoteràpia de forma gratuïta per tot aquell que ho necessiti. Aquesta idea lentament va adquirint més renom, tot i que per ara no pot oferir un gran servei, és un primer pas per introduir la teràpia per aquelles persones amb menys recursos. L’objectiu d’aquest projecte és aconseguir que tots els centres escolars (o un gran nombre d’ells) puguin disposar del suport d’un expert, el qual els hi proporcioni un cop de mà amb aquells casos que els mestres no siguin capaços d’abordar. Tot seguit vam continuar parlant de les idees que tenia l’alcaldessa per implementar els ensenyaments sobre educació sexual i igualtat de gènere a les escoles, a més a més de les propostes relacionades amb la salut mental de la gent gran. En aquest cas vam estar parlant dels projectes “Radars” i “Vincles“, amb l’objectiu de reforçar les xarxes relacionals dels avis, oferint-los espais on puguin gaudir de la companyia dels altres i també serveis especialitzats per poder ajudar-los en casos d’emergència, generant així una col·laboració en xarxa.

El segon tema tractat va ser el medi ambient. Aquí vam preguntar respecte als mètodes que es volen aplicar per reduir la contaminació de la ciutat generada, principalment, pels vehicles. L’Ada Colau va comentar-nos la idea de l’augment de les zones de baixes emissions a més a més del projecte d’incorporar un gran nombre d’espais verds al llarg de tota la ciutat, amb la finalitat de generar una major naturalització i minimitzar al màxim l’ús dels cotxes. També van ser mencionats els carrils bici, els quals volen duplicar i situar fora de les voreres per evitar accidents amb els vianants. Un altre tema tractat va ser la incorporació del tramvia que creuarà tota la diagonal, d’aquesta manera, s’aconseguirà una reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica. Per animar als ciutadans a utilitzar aquest mitjà de transport es baixaran les tarifes dels bitllets. Les superilles van ser qüestionades, ja que un parell d’escoles van posar sobre la taula que aquests recintes dificultaven el desplaçament de vehicles. L’alcaldessa va explicar que la finalitat de les superilles era afavorir el nivell de vida dels veïns (generant una major sensació de seguretat) a més a més de fomentar el comerç de barri. Finalment, es va parlar del pla de reducció de plàstics i de la importància de mantenir les platges netes prohibint que s’hi pugui fumar, ja que les burilles són els principals residus plàstics que s’hi troben. Per aquest motiu, actualment les bosses no són gratuïtes i cada cop més s’intenta conscienciar a la població de la importància d’usar envasos reutilitzables.

L’últim bloc del qual es va parlar va ser anomenat Barcelona del futur. Una escola va preguntar per la dificultat que tenim els joves per independitzar-nos. L’alcaldessa va dir que eren molt conscients d’aquest gran problema i que ja s’estan fent coses per abordar-lo, com augmentar pisos públics per a joves o adults de la 3a edat i regulant cada vegada més els preus dels lloguers. Va comentar que han prohibit en tota la ciutat les “cuines fantasma”, ja que afectaven el comerç de barri. El que pretenen és donar vida a la ciutat potenciant el comerç de proximitat i fomentar la limitació de la compra online. Per això, també han instaurat una nova taxa anomenada “Taxa Amazon”. Consisteix en el fet que Amazon ha de pagar una taxa per vendre als ciutadans de Barcelona per intentar reduir aquesta compra digital i com ja hem dit, fomentar el comerç de barri. Per últim, es va expressar la preocupació perquè en els mitjans de comunicació sembla que tinguem més delinqüència, però no és pas així. Va donar dades i ha disminuït un 16% des que va arribar. Això és gràcies a que ha augmentat les patrulles de la guàrdia urbana i han fet una nova llei del codi penal per reincidència amb tractament informatiu a persones amb aquest perfil.

Per concloure, volem agrair que se’ns donés aquesta gran oportunitat. Ens ha semblat una experiència molt interessant i important. Donar veu als joves creiem que serveix per veure els problemes des d’una altra perspectiva que pot ajudar als adults.