Compte: notícies falses!

Les ‘fake news’ s’estenen com un virus per la xarxa: ¿saps com funcionen?

Al juny del 2015, un noi de California va penjar a Facebook una foto del que semblava una rata arrebossada, servida en un restaurant de la cadena Kentucky Fried Chicken.

La foto va ser compartida milers de vegades a les xarxes socials i el post original va rebre milions de visites. En pocs dies, la història es va publicar a mitjans d’arreu del món… Però, al final, tot era una notícia falsa o ‘fake news’.

Ara bé, això no va evitar que la famosa “Rata fregida KFC” (com se la coneix a internet) provoqués altres informacions falses: com que als Estats Units es distribueixen cada any més de 100.000 kilos de carn de rata als restaurants.

Les ‘fake news’ són notícies falses que es difonen per les xarxes socials, la veracitat de les quals és difícil de comprovar

La famosa cadena de menjar ràpid va haver de fer un test d’ADN per desmentir-ho, però el mal ja estava fet.

El que passa a internet… arriba a tot el món

Gràcies a internet, podem saber el que passa a l’altra banda del món en només uns minuts. Això té una part bona: la democratització de la informació, és a dir, qualsevol persona que tingui accés a internet por informar i estar informada.

Però també té una part dolenta i és que les mentides, difamacions i informacions incorrectes arriben igual de ràpid arreu del món. Les mentides han existit sempre, però internet ha fet que es difonguin molt més ràpid.

Quan estàs a Instagram o Facebook, no busques qui ha escrit o publicat cada cosa… Pero és important saber que no totes les pàgines web són fiables, encara que ho semblin. (Arxiu)

La informació: una arma poderosa

A banda de provocar confusió o d’inventar notícies per diversió, la informació també pot ser una arma molt poderosa.

Algunes persones la fan servir per crear corrents d’opinió i fer que la gent es posicioni a favor o en contra de certes decisions, moviments i activitats. Els governs també s’han apuntat a aquesta nova moda de les ‘fake news’per intentar perjudicar els seus contrincants polítics.

Rússia difon informacions falses sobre la Unió Europea, l’equip de premsa del president Donald Trump inventa mentides sobre la candidata demòcrata Hillary Clinton…

Entendre les notícies és la clau per distingir la informació real de les notícies falses. Per això ja s’han creat desenes d’institucions i pàgines web que es dediquen a detectar aquest tipus d’informacions: el News Literacy Project, Snopes, Fact Check, PolitiFact…

Aplicacions com la Buloteca analitzen notícies recopilades pels usuaris per comprovar si són certes o falses. (LaBuloteca.es)