Els animals també necessiten ajuda, adopta no compris

Fedac Horta Report parla amb una protectora de Barcelona i li explica com és cuidar animals sense llar i com pots ajudar-los

FEDAC Horta Report ha parlat amb un dels treballadors, l’Enric, i ha explicat que aquesta feina és molt complicada, perquè aquests animals normalment sempre entren al refugi amb molts problemes, tenen por, desconfien de la gent o fins i tot tenen problemes de salut. 

La funció de la protectora és aconseguir que tots els animals tinguin casa. A l’hora d’adoptar, el refugi envia a la persona interessada un formulari preguntant quin animal està buscant, i si el tenen, convida a venir l’interessat, parlen amb ell o ella i valoren si és responsable, el seu estil de vida, si té experiència amb animals, si hi ha nens petits o si hi ha altres animals a la seva vida. Els gossos sempre han sigut més populars que els gats, però en aquest refugi també s’adopten molts gats, entre 12 i 14 cada mes.

En general, la gent quan adopta no vol un tipus de raça en concret, però sempre hi ha algú que demana una raça. L’Enric ha explicat que al formulari sí que pregunten si l’interessat en adoptar vol un animal ja gran o un cadell i l’estadística diu que es prefereixen els cadells, tot i que els gossos més adults també són adoptats, perquè els volen ajudar. Normalment, són voluntaris els qui adopten gossos més grans.

També ha explicat que a més d’adoptar hi ha altres maneres d’ajudar aquests animals, una d’elles és ser voluntari. Aquesta tasca consisteix a treure a passejar els gossos i ajudar a netejar la zona dels gats. Una dada curiosa és que hi ha més voluntaris de gossos que de gats, de manera aproximada, hi ha 30 voluntaris de gats i 150 de gossos. Però també hi ha treballadors, perquè un voluntari potser no pot venir cada dia, però les necessitats dels animals no desapareixen. Una altra manera d’ajudar de manera voluntària seria contribuir econòmicament. La persona interessada pot fer-se sòcia per 10€ al mes i així ajudaria al refugi. Una altra forma de col·laborar és apadrinar un animal per 15€ al mes. Un avantatge de ser padrí seria poder anar al refugi en horaris de visita i passejar o jugar amb qualsevol animal.

L’Enric ens ha explicat que en aquest refugi no en fan d’acollides perquè tenen els veterinaris al refugi i és més fàcil.  L’acollida consisteix a acollir un animal a casa teva fins que trobi una família permanent, però l’adopció directa a la protectora és més còmode per les persones que volen adoptar un animal i, a més a més, per a la persona que ha estat vivint tres mesos amb un gos o gat no és fàcil quan arriba el moment que se l’emporten.

A més a més, ens han explicat que en condicions normals, és a dir sense la Covid, passava molta més gent per la protectora. Els caps de setmana venien aproximadament 200 persones només al matí, però a causa de la pandèmia ara tot funciona amb cita prèvia i tot està més controlat. 

Una dada molt curiosa és el nom del refugi, ja que ens han explicat que al començament dels anys 50 era la moda posar “animals i plantes”, però en aquest refugi mai s’ha tractat cap tipus de planta i van intentar canviar-ho, però al final ho van deixar córrer.

Esperem que això t’hagi fet reflexionar sobre els animals que estan a les protectores i t’animis a adoptar o ajudar a algun animal a trobar una família permanent.