Foto dels entrevistadors entrevistant a Sergi Roca Puntí.
//

Entrevista a Sergi Roca Puntí

L’experiència a Ucraïna

Jan Pradas López, Víctor Puig Coma i Jordi Inglès Lorenzo

Sergi Roca Puntí: 44 anys

Els teus familiars estaven d’acord amb el fet que anessis a un país amb guerra? Com s’ho van prendre? 

Tot i que no agrada, sabien que al final és la seva feina i ha de ser professional.

Hi ha algun incentiu econòmic per viatjar o ho fas per passió al periodisme? 

Treballo en un mitjà on tinc bones condicions, en Catalunya i a Espanya no és una cosa molt habitual, ja que el periodisme està bastant mal pagat.

Com ho fas per viatjar? Vas sol?

Ara mateix a Ucraïna no es pot volar, s’ha d’anar per Polònia amb un vaixell i agafar un tren, pel que són 24 h per arribar. Normalment, a qualsevol conflicte sempre vaig amb un tècnic, ja que més enllà del que et pugui ajudar amb la tecnologia també dona molta tranquil·litat tenir un company per qualsevol cosa, com per exemple si et poses malalt.

Com et feia sentir el saber que estaves posant la teva vida en risc? 

Tot i que no he tingut mai por, sempre estava alerta i amb el màxim respecte, sent prou conscient de la situació. No penso tant amb mi com amb els altres.

El periodisme en el teu cas és vocacional? 

Sí, quan tenia 17 anys m’agradava molt escriure i vaig dir que si em donava la nota entraria a la carrera de periodista i a partir d’aquí em vaig topar amb la ràdio i em va atrapar encara més i m’agradaria continuar sempre.

Com era la teva jornada? Ho tenies tot programat o era improvisació constant? 

Entre les 7 i 9 eren les hores on més pendents estàvem per si havien de connectar amb Catalunya Ràdio. Entre entrevista i entrevista programades en sortien més improvisades

Has vist alguna cosa que t’agradaria no haver vist? 

Testimonis impactants. A Grècia amb la crisi dels refugiats de la guerra de Síria. A la guerra d’Afganistan la gent et demanava que els hi ajudessis a anar cap a Espanya perquè no volien estar amb els talibans.

Ara que ja has acabat la teva estada a Ucraïna, si poguessis tornar enrere, repetiries l’experiència? I si hi hagués una altra oportunitat de tornar, hi aniries?

Sí, de fet podria haver anat a Israel i molt probablement tard o d’hora hi acabaré anant.