Fake News

Fake news i com afecten a la nostra vida / desinformació:

  • Stephen Hawkings i els nans

Amb el cas recent sobre l’illa d’Epstein hi ha hagut certa polèmica amb un nom en específic, el famos físic Stephen Hawking, pero quest no ha sigut l’únic, ja que s’han fet acusacions a molts famosos com Leonardo Dicaprio o Oprah Winfrey, i s’ha dit que estaven implicats en els delictes d’epstein, aquest és un cas de manipulació de les notícies i desinformació ja que aquestes celebritats tenen una relació amb epstein per temes economics pero no formaven part d’aquest delicte 

2iPoSFTZIooRiNK12AdbV36poJF1pi01uWf-5S5agitE64MAjqyN2ukxI4KGxXQlx-xWRl3whXEaD06nif_lTXse-3A5SOEL4OZ4JQzwQj1PvG6AoVHDmiir94DPLhU0qAgxsKvPB41rIqLTkjVcwYc

 

  • Spursito i el fitxatge d’Ibrahimovic pel Barça.

Durant el mercat de fitxatges de fútbol és un dels moments o més notícies hi ha, i sobretot de falses. A falta de poques hores per finalitzar el mercat, el famós youtuber ‘Spursito’, junt amb alguns altres companys, es van canviar la foto de perfil per una formal i es van fer passar per periodistes professionals i van anunciar que el futbolista suec Zlatan Ibrahimovic tornava al F.C Barcelona 11 anys després.

La notícia va expandir-se ràpidament i en qüestió de minuts ja estava en portada dels diaris més grans del món, i, fins i tot, pels telediaris. Va tenir tanta repercussió la notícia que va haver de sortir a desmentir-la i molts mitjans es van enfadar amb ell.

bqK44Gz9wCR-BsryNDSkfVcU7RELyV6OUeB99em6oHOiBaKpjyZq6yivJQT__ZhpALKe87LKrLqy_5Qu8WEmvgzEdqX4xXcGJ2Aw-KHvL50G76iFgK2a3cjwG0lCxRo5lE511Zqii-FB5IUNPBw6nvE

 

  • Torre Eiffel

L’anterior dia 16 de gener es va difundir un video amb unes imatges de la Torre Eiffel en flames el vídeo ha aconseguit més de 100 Milions de visites en la plataforma de Tik Tok. El video original ja no es troba a la plataforma ja que l’han hagut de borrar per informar d’una notícia falsa. 

IvNf6vzb_L2DacZJoNoZOcHEm_Q5mK2oYji1lNu6eBMi1G4KPz3R6kEKnMLcMV-0VXluPz1w41iNSmYIFDcdr6YLeBm2ZrwN2nSIWdObFTGtzlxNmDP6OwWPg4_X9uHud1zETMCehLIDatbn1myazNQXQV0WjxTS3f5FUHYwhywS-OO-hdfy6zf-JeS3phhcvJG6MPcgS8UQk19R-n44v02XiZHTzMaoHFiV3X8WnzpMmckoDRhLSZchqqK6td0iZy59CjSV7x_2iUDqqUmECQ8Ii01Lx9kGvc2w5y8bQ0jrAA

Aquestes imatges son falses, han sigut creades per una IA i han sigut difoses per les xarxes socials atraient a milions de persones i fent creure q son certes. Ara, els vídeos han sigut borrats de les plataformes a causa de que molta gent s’ha cregut que eren certs.

 

  • Aitana Lopez

Un dels casos més recents relacionats amb les fake news es el cas d’Aitana Lopez, una “influencer” que ha cridat l’atenció de moltes marques, i ha resultat sent ser creada per inteligencia artificial.

E82nVN5TMF2TyO1cXQLcDYWS_liQBnilA16JJYkfQQ6sL5qELNQR4n8YkTBNkb_T6KV6soztOOBFCxQ8WmdG_pZem_l73E_iPGU_x0UzKqYVWZmKrrNts-ZYVIdsv9A8zxFuILpgttKmpje0RLhLdLM

Encara que l’Aitana sembli molt real, sorprenenment no ho és, esta creada per IA i ha acumulat més de 250.000 seguidors a Instagram, cridant l’atenció de moltes marques.

Va ser creada per una empresa catalana per a promocionar els seus productes sense tenir cap cost, ja que al no ser una persona real, no tenia cap ingrés.

 

  • Plex i els seus amics moren devorats per un lleó

El youtuber ‘YoSoyPlex’ està fent una sèrie donant la volta al món amb els seus amics. En un dels seus viatges, va a la selva de tanzània i es va trobar amb un lleó però afortunadament no li va passar res.

Dies més tard, un vídeo pujat a Tik Tok creat per Intel·ligència Artificial en el qual es veia al periodista Matías Prats anunciant que ell i els seus amics havien sigut menjats per un lleó. Per a la gent jove potser era massa obvi que allò no era veritat, però per la gent gran era més difícil, i així va ser que les mares del youtuber i els seus amics els vant trucar plorant ja que no sabien si era certa o no la notícia.

Les fake news demostren la inociència de l’espècie humana, que s’arriba a creure notícies que, amb el simple fet d’investigar, descobririen que són totalment falses. S’ha de tenir molt en compte si una notícia és falsa i s’ha de saber evitar compartir la fake new.