Gust musical i personalitat

Reportatge

Gust musical i personalitat: hi ha realment una relació?

 

Una de les característiques més destacables dels éssers humans és la inmensa varietat que existeix en quant a forma de ser, comportament i personalitat de cadascú. En altres paraules, tots nosaltres som un món i no hi ha dues persones iguals. Tot i així, sempre ha existit la creença o superstició que, d’alguna manera, allò que escoltem guarda relació amb la nostra personalitat i viceversa, arribant a crear tòpics i estereotips per definir a cada fanàtic d’un cert gènere, però, és realment cert que la música que ens agrada ens defineix com a persones?

 

Influència en la personalitat

 

La música té un impacte significatiu tant en la nostra personalitat com en el nostre estat d’ànim. Quan escoltem un gènere totalment nou, ajuda a reflectir de manera positiva els aspectes de la nostre personalitat, com obrir-te a noves  experiències.

A més a més, es sap que la música pot servir com una forma d’expressar-se i un mitjà de comunicació amb els altres. Les melodies de les lletres poden fer-te pensar d’una manera més profunda a l’hora d’expressar els teus propis sentiments i optimitzar el teu estat d’ànim. Per exemple, la gent que escolta música clàssica està més oberta a ser una persona analítica o introspectiva, és a dir, una persona que té més capacitat d’observació i que tracta de buscar els seus propis sentiments tancant-se a un mateix; mentre que d’altres que escolten rock o pop poden ser vistes com molt més extrovertides i rebels. Diversos estudis científics han demostrat que escoltar música energètica pot augmentar la motivació a l’hora de fer exercici físic, mentre que la música més tranquil·la fomenta la relaxació i la concentració, especialment aquesta última.   

 

Influència a l’estat d’ànim→Música com teràpia 

 

Encara que no en siguem conscients, molts cops acostumem a utilitzar la música per regular les nostres emocions o fins i tot per alliberar-les. Per exemple, podem refugiar-nos en la música per relaxar-nos després d’un intens dia de treball o d’estudi, o simplement per escapar de la realitat una estona.

Des de la psicologia, això s’anomena percepció musical. Es refereix a la integració de les variables físiques del so amb processos cognitius, com la memòria i la emotivitat, en un context sociocultural determinat. En altres paraules, la música que escoltem sovint pot tenir un significat més profund del que podem pensar i que pot variar infinitament, ja que depèn  d’allò pel que estem passant en el moment, independentment de si és una època bona o dolenta. És a dir, varia depenent del teu ‘’historial personal’’. A més, està comprovat que, quan ens trobem en situacions difícils, apagades o frustrants, som molt més propensos a escoltar música més relaxada, melancòlica, trista,… que d’alguna manera reflexi la nostra situació actual. 

També quan ens trobem en aquests moments difícils, escoltant música animada, alegre i optimista ens podem oblidar completament d’allò que ens fa patir i centrar-nos en passar-ho bé. L’exemple perfecte d’això és quan sortim de festa per divertir-nos i intentar sortir una mica de la rutina setmanal, tan monòtona i avorrida. La  música alta, motivadora i alegre ens fa oblidar-nos de tot el que passa al nostre entorn, els nostres problemes i preocupacions. En conclusió, la música juga un paper  fundamental en el nostre estat d’ànim.

Però la música és capaç de fer molt més que produir plaer, i els científics ho saben. Molts especialistes recorreixen a la música com a un component motivacional per donar teràpia a, per exemple, nens amb paràlisis cerebrals, estimulant així el sistema motor dels seus pacients a través de la música. 

Per altre banda, en casos de pacients amb esquizofrènia, la música pot complir una altra funció, com generar un víncul amb aquells que cuiden al pacient i amb els familiars. Això és degut a que, com a activitat lúdica, la música pot arribar a proporcionar vínculs de diversió i pot afavorir una comunicació més estable. 

 

Influència de l’entorn 

 

L’entorn en el que ens movem té una gran influència en la mùsica que escoltem, i per tant, en els nostres gustos i personalitat. Els gèneres musicals que predominen en la nostra família, amics i cultura acostumen a ser els primers i principals als que estem exposats, i per això, moldeja les nostres preferències. Escoltar mùsica en companyia d’altres reforça un sentit de pertinença, donat que compartir les mateixes cançons i/o estils musicals enforteix les relacions socials. A més a més, l’exposició constant a certs gèneres, fins i tot si no ens atrauen al principi, pot generar afinitat amb ells a causa de la familiaritat. L’entorn també determina els valors i emocions que rebem a través de la música, cosa que pot influir en la nostra manera de pensar i sentir. En resum, el que escoltem està fortament condicionat pel nostre entorn, el que crea un gran impacte no només als nostres gustos si no també a la nostre identitat i les nostres relacions amb els altres.

Determina la música la nostra personalitat?

 

En conclusió, el gust musical pot influir en la nostra personalitat, però no la determina completament. Al final del dia, la música que ens agrada no és més que el reflex, la conseqüència de la nostra personalitat, valors o experiències, i sovint connectem amb diversos gèneres o artistes que ressonen amb qui som. Així que, en tot cas, no és la música que moldeja la nostra personalitat, sinó la nostra personalitat qui determina els nostres gustos musicals en gran part. No és realment sorprenent, la ment humana?

Llocs web consultats

https://gorgoritos.com/como-influye-la-musica-en-el-desarrollo-personal/#:~:text=La%20m%C3%BAsica%20puede%20proporcionar%20una,y%20alivio%20del%20dolor%20emocional.

 

https://ciencia.unam.mx/leer/715/en-ciencia-joven-de-que-dependen-tus-gustos-musicales-

 

https://mejorconsalud.as.com/gustos-musicales-pueden-definirnos-personas/

 

https://psicologiaymente.com/personalidad/musica-personalidad