Les xarxes socials, camuflades en ser un problema per les generacions adolescents

Avui en dia, és molt comú permetre als menors accedir a les xarxes socials a una edat molt primerenca. En els darrers anys, aquestes plataformes han provocat un gran augment significatiu dels problemes psicològics. Principalment, entre els adolescents, cosa que ha generat un gran canvi en la percepció de la salut mental en la nostra societat.

 

Cada vegada són més joves els que fan servir aquestes plataformes tant per xatejar com per compartir experiències personals relacionades amb la salut mental, ja que cada cop es parla més obertament dels trastorns mentals. Tot i els inconvenients, cal destacar positivament que gràcies a les xarxes socials també s’està fonamentant la creativitat i la imaginació.

Un dels principals problemes identificats és el fenomen de la comparació social. Els adolescents sovint se senten pressionats a projectar una imatge idealitzada de les seves vides o la imatge perfecta a xarxes, aquesta pressió social pot arribar a generar un sentiment de malestar, ja que sovint els adolescents s’acostumen a fer comparacions entre ells. Els comentaris negatius o la manca de relació i comunicació entre ells també són factors que poden contribuir en aquests tipus d’inseguretats causant l’ansietat, baixa autoestima o desmotivació. Malgrat aquestes situacions, cal abordar l’aïllament que provoquen les xarxes socials. La majoria dels nens i nenes es passen hores navegant pels seus mòbils a causa de la dependència que han desenvolupat, així com les influències que fomenten l’addicció.

 

En conclusió, les xarxes socials representen un gran aspecte complex pels adolescents, oferint-los bons recursos i oportunitats fent un bon ús d’elles. A més, l’addicció a aquestes plataformes pot interferir en les relacions personals i en les activitats que es realitzen en el dia a dia. La clau és fomentar un espai de suport on permet als adolescents fer un ús saludable d’aquestes xarxes socials.