Pressió acadèmica, del que ningú vol parlar

Quan es parla d’estudis sovint es parla dels resultats acadèmics, de les expectatives cap als alumnes i de les metes que s’han d’assolir. Però pocs cops es parla dels efectes que això pot tenir sobre la salut mental dels joves. I això no fa més que empitjorar amb el temps perquè les expectatives i les metes a assolir no fan més que augmentar. 

La pressió acadèmica no és un tema nou, però en els últims anys no ha fet més que augmentar el seu impacte sobre els estudiants. La necessitat de destacar en tot moment ha creat un clima de tensió i estrès impossible de gestionar per a molts. A més a més, això empitjora a causa dels exàmens estandarditzats, els requisits desorbitadament elevats per entrar a certes universitats i carreres i la creença que els resultats acadèmics són sinònim d’èxit.

Les conseqüències d’aquesta pressió es pot veure clarament reflectida en les estadístiques. Diversos estudis han revelat que diferents trastorns mentals com l’ansietat i la depressió són cada cop més comuns entre els joves. Segons dades recents un percentatge significatiu d’estudiants admet sentir-se aclaparat, amb dificultats per dormir i sensació constant d’insatisfacció.

Per aquest motiu és essencial que des de les escoles es doni més visibilitat a aquest problema i que els alumnes rebin l’atenció individualitzada que necessiten. A més a més, seria important reduir la pressió que reben els estudiants tant de part de les escoles com de part de les famílies i crear un ambient en el qual se senti recolzats i segurs.

La salut mental dels estudiants és un problema molt rellevant i pot afectar a tothom en algun moment, tant com si ho viuen en primera mà com si coneixen a algú en aquesta situació. Per això s’ha de solucionar aquest problema al més aviat possible i així vetllar per la salut mental de les futures generacions.