Què és la Sarna? Com evitar el contagi?

La sarna és una infecció de pell molt contagiosa i últimament està creixent el nombre de contagis entre joves

Per: Mariona Justicia i Ariadna López

Què és la sarna i perquè dóna?

És una infecció de pell causada per uns àcars anomenats Sarcoptes scabiei. Aquests viuen en la pell i poden provocar una erupció amb picor. La picor es dona a la zona on l’àcar excava a la pell. Abans es creia que es donava per falta d’higiene, però ara se sap que no és així.

Com es contagia la sarna entre els humans?

L’àcar de la sarna es transfereix pel contacte directe pell amb pell. També pot haver-hi contagi indirecte a través de roba interior, tovalloles o del llit si aquestes peces han estat contaminades per persones infectades que les han fet servir immediatament abans.

Com prevenir el contagi?

La sarna és molt contagiosa i es transmet amb facilitat, per això, l’única manera segura de prevenir la sarna és no tenir contacte íntim amb ningú. Com això és impossible, hem de vigilar i evitar tocar o compartir roba amb persones que sabem que estan infectades o podrien estar-ho.

Si tens sarna és important prendre mesures com rentar a altes temperatures la roba del llit i les tovalloles i evitar compartir objectes personals. A més, és molt recomanable tractar a totes les persones que han estat en contacte proper amb una persona que té sarna per precaució, encara que no presentin símptomes.

Tenir sarna pot espantar una mica, especialment perquè és molt contagiosa, però no t’has d’obsessionar pensant en què et puguis contagiar. La sarna és fàcil de tractar i curar, i normalment no causa problemes greus de salut.

Com puc saber si el que tinc és sarna?

Els principals símptomes de la sarna són els següents:

  • Molta picor, que sovint és intensa i en general empitjora a la nit.
  • Solcs prims i ondulats compostos per petites butllofes o bonys a la pell.

Si tens un mínim dubte de què podries estar contagiat/da, ves al metge el més ràpid possible per evitar contagiar a ningú més i començar el tractament l’abans possible.


Imatge: clímax desinfecciones

Com es cura la sarna ràpid?

El tractament per aquesta infecció inclou cremes i locions, les quals s’han d’aplicar en totes les àrees on l’àcar pot viure (mans, peus, cara…). S’ha de deixar actuar durant 8-14 hores i a vegades s’hauria d’aplicar dues vegades al dia. Un dels tractaments més coneguts és la permetrina, que és una crema especifica per matar la sarna i els ous. Aquest remei es pot utilitzar els adults i en nadons majors de 2 mesos. Una altra alternativa és la crema de sofre, que és una solució segura per nadons menors dels 2 mesos i embarassades.