Què és l’apropiació cultural realment?

De Bulevar

En els últims anys, s’ha despertat una gran polèmica sobre el què és i no és apropiació cultural

Fet per: Mariona Justicia i Ariadna López

L’apropiació cultural és l’adopció inapropiada o no reconeguda d’un element o elements d’una cultura o identitat per part de membres d’una altra cultura o identitat.

I això que vol dir? L’apropiació cultural és la utilització d’elements culturals típics d’un col·lectiu ètnic per part d’un altre, com banalitzant el seu ús. És a dir, s’empra un element cultural amb finalitats que no tenen res a veure amb les que se li atribueixen realment.

Aquesta idea, els últims anys, ha despertat una gran polèmica.

Primer de tot, alguns exemples del concepte perquè quedi clar de què s’està parlant:

  1. L’ús de tocats de plomes i dissenys tribals per part de persones no indígenes a festivals, sense tenir en compte el significat sagrat i cultural darrere d’aquests elements per a les comunitats indígenes.
  1. La moda del “blackfishing“, en què persones blanques es maquillen, es pentinen i es posen estils de roba associats amb la cultura negra, sense tenir en compte els desafiaments que enfronta la comunitat negra a la societat.
  1. L’ús de patrons de teixit i dissenys de roba tradicionals d’altres cultures sense crèdit o respecte pel seu origen i significat cultural.
  1. Utilització d’elements culturals com a part d’una disfressa o burla. Per exemple, disfressar-se d’un xinès o un indi com un estereotip cultural.

S’ha de tenir en compte que l’apropiació cultural és un tema delicat i que hi pot haver diferents opinions sobre allò que és i no és considerat com a tal. Per això, el més important és educar-se i ser el més respectuós i empàtics cap a altres cultures i les seves pràctiques possible.

És ètic buscar inspiració en diferents cultures? Per exemple en la indústria de la moda o de la música?

És important que reconeixem i respectem les cultures d’on prenem la inspiració. Per això, hem d’entendre i valorar la cultura i la seva història. Si utilitzem elements d’una cultura sense respectar el seu context original, estem apropiant-nos culturalment.

Per poder crear una perspectiva inclusiva i diversa en aquestes indústries, que pugui valorar i promoure una representació autèntica, es pot col·laborar amb artistes, dissenyadors… que pertanyin a la mateixa cultura. També cal que se’ls reconegui, respecti i valori pel seu treball.

D’altra banda, intercanviar cultures pot ser molt positiu, per aprendre i compartir. Encara que no s’ha de caure en estereotips o generalitzacions, sinó intentar buscar una comprensió autèntica sobre la cultura en qüestió. Per això, és fonamental el respecte en representar costums o hàbits d’altres països, religions, etc.