¿Quién es el artista Siro López?

¿Alguna vez te has preguntado qué propósito hay detrás del calendario de la escuela?

En el calendario de este año las escuelas FEDAC Horta tienen el propósito de que los jóvenes y los niños sientan y expresen sus sentimientos a través del arte. 

Siro López es artista y formador, especializado en creatividad, espacios educativos y comunicación.Tiene una exposición sobre Derechos Humanos de pintura sobre material reciclado y varias exposiciones itinerantes de fotografía de temática social en España, Estados Unidos y Argentina. También publica diferentes libros, su último libro publicado es: Esencia.

Siro Lopez es un artista conocido que colabora con el departamento FEDAC tanto para ilustrar el calendario como en otro tipo de colaboraciones de 2016.

El día 19/1/2022 fue el último día posible para ver su exposición en nuestra escuela. Esta exposición estaba formadada por tres cuadros.

1.-Vidas silenciadas, dibuixat a cúter i a oli sobre cartró.

Definició:Va ser una trobada inesperada, profund, en silenci, de conversar fixament amb els ulls mentre romaníem durant molt de temps asseguts a terra i recolzats en una paret espellofada enmig de la ciutat de Mumbai. No sé expressar amb paraules el viscut com a societat durant la pandèmia en l’atenció i cura cap als nostres majors. No crec que ens puguem sentir orgullosos.

2.-Ama sin ser amada, dibuixat a oli sobre cartró-

Definició: El Tràfic de Persones  (és el trasllat d’éssers humans d’un lloc a un altre dins de les fronteres d’un mateix país a l’exterior amb finalitats d’explotació en la seva majoria explotació sexual, laboral oa la mendicitat) és un veritable escàndol. 

Segons l’Oficina de les Nacions Unides s’estima en 2,5 milions el nombre de persones víctimes de tàfic. No obstant això, es calcula que per cada víctima del tric de persones identificada existeixen 20 més sense identificar. La meitat de les víctimes de tracta són menors de 18 anys. 20% de les víctimes són nens i nenes. Les 2 terceres parts de les víctimes detectades per les autoritats són dones, el 79% d’elles sotmeses a explotació sexual seguit per un 18% de casos amb finalitats d’explotació laboral, treballs o serveis forçats. Els principals països de destinació per a l’explotació sexual de víctimes de tràfic que provenen de Sud-amèrica són Espanya, Portugal, França, Països Baixos, Alemanya, Àustria i Suïssa. Pintat en el fons d’una caixa de cartró amb el somriure invertida d’Amazon ( Estima… sense ser estimada)

3.-Pandemia ¿Y ahora qué? 

Des de març de 2020 s’ha patit globalment una pandèmia amb greus efectes en la salut físicaemocional, en l’economia, en l’educació, ecològicament i en les relacions socials. Entre molts sectors, la infància han estat la gran oblidada. Què hem après?

Com volem viure en el futur? És vàlid el nostre model actual? Quin món volem lliurar als nostres fills i filles? Desitjo també interrelacionar dos universos interconnectats i que es necessiten mútuament: la infància i la natura, en aquest cas, els pardals.

Davant l’alarma de la desaparició dels pardals de les nostres ciutats europees: “Espanya ha perdut més de 30 milions d’exemplars en els últims deu anys”. Els investigadors ens conviden a preguntar-nos si els pardals ens estan avisant de l’excés de contaminació i augment de temperatura a l’igual que els canaris en una mina. També la infància està emetent també senyals d’auxili: gairebé sense espai, ni temps a les cases i ciutats per al joc lliure i socialització amb els altres. Hi ha en tots dos ecosistemes 01:00 dèfi cit de naturalesa, d’esperit lliure, de trobades…

Necessitem alimentar l’esperança de poder viure plenament en ciutats i escoles ben dissenyades condimentades amb bellesa, jocs de la infància, natura, innovació i creativitat.